Hoe weet je of je zadel goed past?
Zadelpasservice Noord Holland

BLOG

Iedere ruiter zal het zich weleens afvragen, hoe weet je of het zadel goed past? Vooral bij jonge paarden en paarden die na een blessure weer gaan opbouwen kan er in het lijf het een en ander veranderen. Het kan dan voorkomen dan het zadel niet meer goed past. Wij hebben enkele punten op een rij gezet waar je op moet letten!

Duw eens met een vlakke hand op de kamer van het zadel, als het zadel omhoog komt dan past het niet goed meer en is het verstandig om een zadelpasservice te laten komen. Bij een goed passend zadel moet er ruimte zitten tussen de schoft en het zadel. Mocht dit niet het geval zijn dan betekent dit niet direct dat je zadel te klein is, het kan zelfs komen doordat het zadel te breed is.

Waar moet je op letten

Het allerbelangrijkst is dat het zadel op geen enkele plek op de ruggengraat ligt, deze moet ten allen tijde vrij zijn. Zowel op het paard als ernaast. Verder mag het zadel nooit voorbij de laatste rib komen, is dit wel het geval dan is het zadel te groot voor jouw paard. Idealiter past het zadel perfect op het paard, maar ook bij het lichaam van de ruiter!

hoe weet je of het zadel nog goed past

Gelijke kussens

Iedere ruiter streeft ernaar om zo recht mogelijk op het paard te zitten, mocht je het gevoel hebben dat een van de kussens van het zadel lager ligt dan de ander is het ook tijd om je zadel te laten checken. Dit kun je ook zien als je het zadel voor je op de grond legt met de achterkant naar boven.

Een goed passend zadel is voor ieder paard belangrijk maar ieder paard in training veranderd, het is daarom belangrijk om ook zelf kritisch naar je zadel te kijken. Ook bij normale training is het belangrijk om minimaal eenmaal per jaar het zadel te laten controleren.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
0

Geen producten in de winkelwagen.